Agrár és élelmiszergazdaság
Hidegen sajtolt olajak
Prokaj Családi Gazdaság
A Prokaj családi gazdaság hidegen sajtolt napraforgó, tökmag-, és lenmagolaj készítéssel foglalkozik.
"Kizárólag saját családi gazdaságunk által, Egerszalókon és környékén termelt magokból gyártjuk hidegen sajtolt olajainkat.
Termékeink között szerepel még a héj nélküli, natúr tökmag."
És hogy mit is jelent a hidegen sajtolás? Miért jobb mint más olajok?
A szűz és a hidegen sajtolt étolajok esetén semmiféle adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett, a forrásukként szolgáló, nagy olajtartalmú alapanyagból történő kinyerésük pusztán mechanikai módszerekkel történik.
A napraforgómag vitamin és ásványianyag tartalmát csak úgy tudják megőrizni, ha a sajtolás során nem használnak magas hőmérsékletet. A hidegen sajtolás esetében ez így van, a maximálisan megengedett hőfok 40°C. Így az olaj nagyon sok értékes vitamint, zsírsavat és ásványi anyagot tartalmaz.
A tökmagból sajtolt olaj sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezik. A hidegen sajtolt tökmagolaj jótékony hatásait a benne lévő vitamin, ásványi anyag és telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. Napi fogyasztásával rengeteg problémát és betegséget képes megelőzni, gyógyítani, kezelni.
A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat, alfa-linolénsavat (Omega-3) tartalmazó növényi olaj. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns, és gyulladáscsökkentő hatású. Fogyasztása segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában.
A termékek megvásárolhatók a Turisztikai Információs Irodában Egerszalókon, és a Barlanglakásoknál.
Ha bővebben megismerné a gazdaságot az alábbi oldalon megteheti, csomagküldést is tudnak vállalni.
https://www.facebook.com/Hidegen-sajtolt-növényi-olaj-Napraforgó-és-tökmagolaj-728353843882168/
Szőlőmag olaj
Helli Családi Pincészet
A szőlőmagolajnak számos jótékony hatása van az egészségre.
Kiváló esszenciális zsírsav - és E vitaminforrás. A benne található polifenook és flavonoidok erős antioxidáns hatással bírnak. A szőlőmag olaj vörös szőlő magjából készül, az egerszalóki Helli családi pincészetben.
Egerszalók, Ady E. u. 18. tel: +36 30 466 4313
"Subás Tojás
Montvainé Haskó Kinga kistermelő
A fürjtojásból készült termékek üvegbe zárva
- Céklás ecetes pácolt fürjtojás
- Pácolt fürjtojás Piemonti módra
- Vörösborecetben pácolt fürjtojás
- Tárkonyos pácolt fürjtojás
- Marinált fürjtojás
- Bükkfán füstölt hidegen sajtolt napraforgó étolajban érlelt fürjtojás
- Nyers tojás
A készítményeket különböző ételekhez, sültekhez, köretnek, savanyúságnak ajánljuk, de tésztákhoz, salátákhoz is kiváló.
Készítésekor fontosnak tartjuk, hogy sem tartósítót, sem allergént ne tartalmazzon. A pácok elkészítése után dunsztolás következik, így csíramentesítve vannak a készítmények, így az eltarthatósága felbontás nélkül is minimum 6 hónap.
A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. A legegészségesebb az összes fogyasztható háziszárnyasok tojásai közül.
A fürjtojás rendszeres fogyasztása mellett a hasznos anyagok felgyülemlenek, a szervezetben ez által az immunrendszer megerősödik és a különféle betegségek megszűnnek. Elősegíti a mérgek eltávolítását a testből, erősíti a csontokat, a prosztata, szív-, máj-, vese-gyomor-, hasnyálmirigy és más létfontosságú szervek gyógyítását. Nincs ellenjavallat a fogyasztásával kapcsolatban, mert ellentétben a csirketojással a fürjtojás nem emeli meg a koleszterin szintet.
Fő előnye, hogy a fürjnek sem a tojása sem a húsa nem tartalmaz szalmonellát, sem coli baktériumot.
Egerszalók, Sáfrány u. 38. +36 30 555 3544
Bodza termékek
Csomár Tanya
Bodzából kínál különlegességeket helyi termelőnk.
Tudták, hogy a fekete bodza a kamilla mellett a második leggyakrabban alkalmazott gyógynövény, amely a házi patikában előfordul? A gyümölcs levét és a gyümölcsvelőt főve a népi gyógyászat reumás és idegfájdalmak enyhítésére is hatékonynak véli. A friss termésből készült lekvár, vagy szörp meghűlés esetén ugyancsak alkalmas immunerősítésre és izzasztószerként.
Jótékony hatásai:
- kitűnő méregtelenítő
- hatékonyan segíti eltüntetni a bőrön található kiütéseket
- csökkenti a magas koleszterinszintet
- természetes immunerősítő és antioxidáns hatású, közömbösíti a szervezetben a káros szabad gyököket.
Egerszalókon, a Csomár Tanya terméséből Márton Ibolya kezei alatt készülnek az alábbiak: bodzavirág szörp, bodza lekvár, citromfű szörp, menta szörp
Vásárlási lehetőség: Turisztikai Iroda, Barlanglakások
Márton Ibolya 20/469-9773
Bíborka borzselé
Ha Egerszalókon járnak próbálják ki! Megvásárolható a Turisztikai Információs Irodában, ill. a Barlanglakások ajándékboltjában.
Bíborkadarka szőlőből készülő zselé, kiváló egészségmegőrző tulajdonságokkal.
Borzseléről már bizonyára többen hallottak, de általában a húsok mellé kínált szőlő lekvár jut az eszükbe. Nálunk, Egerszalókon a borból egészségmegőrzés céljából készül a borzselé. Ez a zselé egerszalóki Bíborkadarka borból készül.
Összetevői vörösbor ( alkoholtartalma 1 % alatti), cukor és zselésítő anyag. Minimális alkoholtartalma miatt bárki fogyaszthatja.
A Bíborkadarka egy festő bor, amelyet a vörösborok színének javítására használnak, 4000 féle színanyag ill. vegyület van benne. Flavonoidokat tartalmaz, ezek közül is a rezveratrol vegyület a legtöbb benne. A rezveratrol nagyon hasznos az emberi szervezet számára:
- megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolja a rákos sejtek szaporodását,
- rugalmassá teszi és tágítja az ereket, ezáltal elősegíti a vérnyomás csökkenését,
- megakadályozza a koleszterin lerakódását.
- gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő és kedélyjavító hatású.
Borzselé fogyasztók visszajelzései alapján:
- több bélgyulladásos beteg tünetmentessé vált,
- a vas felszívódás normalizálódott ,
- az ugráló vércukorszint normalizálódott,
- csökkent ill. elmúlt a pikkelysömör és még számos kedvező élettani hatást értek el.
Ajánlott a rendszeres fogyasztása, reggelente 2-3 kiskanállal magában, de akinek jobban ízlik akár kenyérre is kenheti.
Sik Sajt
Sik Péter kistermelő
Hagyományos eljárással saját gazdaságban előállított tejből készült érlelt- és félkemény sajtok, füstölt sajtok, sajtkülönlegességek, natúr és ízesített gomolyák. A minőségre törekszünk.
A Sajtműhely specialitása az ötfűszeres érlelt tehénsajt, mely rozmaring, zsálya, majoranna kakukkfű és bazsalikom hozzáadásával készül.
Megvásárolható Egerszalókon, a Sáfrány utcában.
Sik Péter Tel: +36209323167 /nincs folyamatos nyitva tartás, előzetes telefonos egyeztetés szükséges.