Agrár és élelmiszergazdaság

Hidegen sajtolt olajak

Prokaj Családi Gazdaság

A Prokaj családi gazdaság hidegen sajtolt napraforgó, tökmag-, és lenmagolaj készítéssel foglalkozik.

"Kizárólag saját családi gazdaságunk által, Egerszalókon és környékén termelt magokból gyártjuk hidegen sajtolt olajainkat.
Termékeink között szerepel még a héj nélküli, natúr tökmag."

És hogy mit is jelent a hidegen sajtolás? Miért jobb mint más olajok?
A szűz és a hidegen sajtolt étolajok esetén semmiféle adalékanyag hozzáadása nem engedélyezett, a forrásukként szolgáló, nagy olajtartalmú alapanyagból történő kinyerésük pusztán mechanikai módszerekkel történik.
A napraforgómag vitamin és ásványianyag tartalmát csak úgy tudják megőrizni, ha a sajtolás során nem használnak magas hőmérsékletet. A hidegen sajtolás esetében ez így van, a maximálisan megengedett hőfok 40°C. Így az olaj nagyon sok értékes vitamint, zsírsavat és ásványi anyagot tartalmaz.

A tökmagból sajtolt olaj sötétzöld színű, épp ezért zöld aranynak is nevezik. A hidegen sajtolt tökmagolaj jótékony hatásait a benne lévő vitamin, ásványi anyag és telítetlen zsírsavtartalmának köszönheti. Napi fogyasztásával rengeteg problémát és betegséget képes megelőzni, gyógyítani, kezelni.

A lenmagolaj az egyik legtöbb esszenciális zsírsavat, alfa-linolénsavat (Omega-3) tartalmazó növényi olaj. Magas E-vitamin tartalmának köszönhetően antioxidáns, és gyulladáscsökkentő hatású. Fogyasztása segít a megfelelő koleszterinszint megtartásában.

A termékek megvásárolhatók a Turisztikai Információs Irodában Egerszalókon, és a Barlanglakásoknál.

Ha bővebben megismerné a gazdaságot az alábbi oldalon megteheti, csomagküldést is tudnak vállalni.
https://www.facebook.com/Hidegen-sajtolt-növényi-olaj-Napraforgó-és-tökmagolaj-728353843882168/

Szőlőmag olaj

Helli Családi Pincészet

A szőlőmagolajnak számos jótékony hatása van az egészségre.

Kiváló esszenciális zsírsav - és E vitaminforrás. A benne található polifenook és flavonoidok erős antioxidáns hatással bírnak. A szőlőmag olaj vörös szőlő magjából készül, az egerszalóki Helli családi pincészetben.

Egerszalók, Ady E. u. 18. tel: +36 30 466 4313

"Subás Tojás

Montvainé Haskó Kinga kistermelő

A fürjtojásból készült termékek üvegbe zárva

  • Céklás ecetes pácolt fürjtojás
  • Pácolt fürjtojás Piemonti módra
  • Vörösborecetben pácolt fürjtojás
  • Tárkonyos pácolt fürjtojás
  • Marinált fürjtojás
  • Bükkfán füstölt hidegen sajtolt napraforgó étolajban érlelt fürjtojás
  • Nyers tojás

A készítményeket különböző ételekhez, sültekhez, köretnek, savanyúságnak ajánljuk, de tésztákhoz, salátákhoz is kiváló.
Készítésekor fontosnak tartjuk, hogy sem tartósítót, sem allergént ne tartalmazzon. A pácok elkészítése után dunsztolás következik, így csíramentesítve vannak a készítmények, így az eltarthatósága felbontás nélkül is minimum 6 hónap.
A fürjtojás ínyencségnek számító tojásfajta. A legegészségesebb az összes fogyasztható háziszárnyasok tojásai közül.
A fürjtojás rendszeres fogyasztása mellett a hasznos anyagok felgyülemlenek, a szervezetben ez által az immunrendszer megerősödik és a különféle betegségek megszűnnek. Elősegíti a mérgek eltávolítását a testből, erősíti a csontokat, a prosztata, szív-, máj-, vese-gyomor-, hasnyálmirigy és más létfontosságú szervek gyógyítását. Nincs ellenjavallat a fogyasztásával kapcsolatban, mert ellentétben a csirketojással a fürjtojás nem emeli meg a koleszterin szintet.
Fő előnye, hogy a fürjnek sem a tojása sem a húsa nem tartalmaz szalmonellát, sem coli baktériumot.
Egerszalók, Sáfrány u. 38.     +36 30 555 3544

Bodza termékek

Csomár Tanya

Bodzából kínál különlegességeket helyi termelőnk.

Tudták, hogy a fekete bodza a kamilla mellett a második leggyakrabban alkalmazott gyógynövény, amely a házi patikában előfordul? A gyümölcs levét és a gyümölcsvelőt főve a népi gyógyászat reumás és idegfájdalmak enyhítésére is hatékonynak véli. A friss termésből készült lekvár, vagy szörp meghűlés esetén ugyancsak alkalmas immunerősítésre és izzasztószerként.
Jótékony hatásai:
- kitűnő méregtelenítő
- hatékonyan segíti eltüntetni a bőrön található kiütéseket
- csökkenti a magas koleszterinszintet
- természetes immunerősítő és antioxidáns hatású, közömbösíti a szervezetben a káros szabad gyököket.
Egerszalókon, a Csomár Tanya terméséből Márton Ibolya kezei alatt készülnek az alábbiak: bodzavirág szörp, bodza lekvár, citromfű szörp, menta szörp
Vásárlási lehetőség: Turisztikai Iroda, Barlanglakások

Márton Ibolya 20/469-9773

Bíborka borzselé


Ha Egerszalókon járnak próbálják ki! Megvásárolható a Turisztikai Információs Irodában, ill. a Barlanglakások ajándékboltjában. 

Bíborkadarka szőlőből készülő zselé, kiváló egészségmegőrző tulajdonságokkal.

Borzseléről már bizonyára többen hallottak, de általában a húsok mellé kínált szőlő lekvár jut az eszükbe. Nálunk, Egerszalókon a borból egészségmegőrzés céljából készül a borzselé. Ez a zselé egerszalóki Bíborkadarka borból készül.
Összetevői vörösbor ( alkoholtartalma 1 % alatti), cukor és zselésítő anyag. Minimális alkoholtartalma miatt bárki fogyaszthatja.
A Bíborkadarka egy festő bor, amelyet a vörösborok színének javítására használnak, 4000 féle színanyag ill. vegyület van benne. Flavonoidokat tartalmaz, ezek közül is a rezveratrol vegyület a legtöbb benne. A rezveratrol nagyon hasznos az emberi szervezet számára:
- megköti a szabad gyököket, ezáltal gátolja a rákos sejtek szaporodását,
- rugalmassá teszi és tágítja az ereket, ezáltal elősegíti a vérnyomás csökkenését,
- megakadályozza a koleszterin lerakódását.
- gyulladáscsökkentő, immunrendszer erősítő és kedélyjavító hatású.

Borzselé fogyasztók visszajelzései alapján:
- több bélgyulladásos beteg tünetmentessé vált,
- a vas felszívódás normalizálódott ,
- az ugráló vércukorszint normalizálódott,
- csökkent ill. elmúlt a pikkelysömör és még számos kedvező élettani hatást értek el.

Ajánlott a rendszeres fogyasztása, reggelente 2-3 kiskanállal magában, de akinek jobban ízlik akár kenyérre is kenheti.


Sik Sajt

Sik Péter kistermelő

Hagyományos eljárással saját gazdaságban előállított tejből készült érlelt- és  félkemény sajtok, füstölt sajtok, sajtkülönlegességek, natúr és ízesített gomolyák. A minőségre törekszünk.

A Sajtműhely specialitása az ötfűszeres érlelt tehénsajt, mely rozmaring, zsálya, majoranna kakukkfű és bazsalikom hozzáadásával készül.

Megvásárolható Egerszalókon, a Sáfrány utcában. 

Sik Péter  Tel: +36209323167 /nincs folyamatos nyitva tartás, előzetes telefonos egyeztetés szükséges.