Egerszalók

Kedves falu Egerszalók, 

Akik vígak, idevalók.

Csinos házak, kedves utcák

Adják meg a környék puccát.

Vendégváró, szép udvarok,

Csóvát játszó kutyafarok,

Szelíd csirke, mókás veréb

Bólintgatja busa fejét.

Van itt domb, meg völgy, meg erdő,

Túrázhat, ki nagy tekergő,

Aki meg csak ülni akar,

Horgászatba foghat hamar!

Ki a vizet nem csak lesné,

Hanem magát belevetné,

Az meg aztán jól figyeljen,

Hozzá is tud szólni nyelvem.

Van itt víz, vagy százhúsz fokos,

Abban ázik, aki okos,

Gyógyírt jelent búra, bajra,

Csúzra, csízre, csupasz hajra."

(Szőke Andrea 2009.)

Boros-Toros

Az Egerszalóki Turizmus Egyesület vendégváró rendezvényén a résztvevők megismerhetik a hagyományos disznóvágás fortélyait, közreműködhetnek a disznó feldolgozásában, a hurka és kolbásztöltésben, az ebéd elkészítésében. A családok a kurta túrán és a hosszabb csülök koptató túrán ismerkedhetnek a település nevezetességeivel, betérve a barlanglakások kiállító helyeire is. A sódombnál forraltborral, csipketeával várjuk a felfrissülni vágyókat a túra közben. A visszaút a boros pincesoron vezet, amit ha végigjárnak, kipipálják a csekklistát, a turisztikai irodán a Gyógyvizek Völgye ajándékaiból is kapnak emlékül. Az orjaleves és toros káposzta, frissen sült szilvalekváros bukta és hályas a Faluháznál várja az érkezőket. Az este a toros bálé táncházzal, élő zenés mulatsággal, sok-sok kolbásszal, hurkával, sülthússal és egerszalóki borokkal.

Szalóki Húsvétoló

Felelevenítjük a húsvéti szokásokat, a népi locsolás, tojásfestés hagyományait, a helyi kézműves mesterek ezen a napon nem csak a portékáikat kínálják, a vendégek elsajátíthatják tőlük a tojásírás és egyéb népi kismesterségek fortélyait. A programot mesejáték, néptánc és népzene, kisállat simogató, népi játékok színesítik. A fiatalok irányításával kezdetét veszi a Sáfránykerti tojáskereső verseny. Az asztalokra helyi borok és finomságok kerülnek. A jó hangulatról Egerszalók hagyományőrző csoportjai, a Rozmaring Népdalkör, a Borvirág Férfikórus, az Egerszalóki Tekergő Zenekar, az Egerszalóki néptánc csoport és a Szivárvány óvoda gyermekei gondoskodnak. A program gazdái a Szalókiak Baráti Köre Kulturális Egyesület, a Faluház és a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesület.

Pünkösdi Tor-Túra

A pünkösd előtti szombat különleges eseménye, amikor a pünkösdi királyt, vagy királynét a "nép" fakanala alapján választhatja. A falu vendégváró portáinál, a borospincéknél szabadtűzön és kemencékben készült helyi ételkülönlegességekkel, házi sütivel és zamatos borokkal fogadják a résztvevőket. Házról házra járva győződhetnek meg a szalóki vendégfogadók vendégszeretetéről. Kóstolójegyek előre rendelhetők, a helyi ételek kínálatával az esemény közösségi oldalán. Kísérő hagyományőrző programok, koncert és vásár a Turisztikai iroda udvarán. A programot évről évre az Egerszalóki Turizmus Egyesület szervezi a helyi civil közösségekkel karöltve.

Szalóki Tüzes Szombat

A benépesült Barlanglakásoknál megrendezésre kerülő program során kézműves játszóházak, varázslások, talizmánkészítés, koszorúfonás, Biri néni szerelmi bájitalai, óvodások műsora szalóki viseletben, táncház az Egerszalóki Tekergő Zenekarral Böröczky Balázs vezetésével. Este fellobban Szent Iván máglyája, szerelmi praktikák, cseresznyemag köpés, tűzugrás, éjszakai fáklyás túra síppal, dobbal, nádi hegedűvel Sódombhoz. A rendezvény ideje alatt a házakban kézműves mesterek munkálkodnak, s kerül az asztalra kínálni való is. Belépés az Alvégről, Felvégről 

Szüretindító Bortúra és Falunap

A szüret kezdetét kidobolja a kisbíró. A vendégek végig követhetik a szőlő útját a tőkéktől a kádakig és boros poharakig. A szüretet ünnepi Folkmise, szüreti felvonulás, szőlőszentelés és mulatság követi szüreti játékokkal, kézművesekkel, szüreti hagyományokhoz illő ételekkel és finom egerszalóki borokkal; majd színpadi programokkal. A rendezvénytéren a helyi kézművesek és termelők kínálják portékáikat. Ezen a napon Egerszalók minden civil közössége bemutatkozik, színpadra állnak hagyományőrző csoportjaink, közösségeink. Itt kerül átadásra az "Egerszalőkért" díj. Az estét színpadi produkciók és mulatság zárja.

Márton Napi Bandázás

A Márton napi bandázás, újborkóstoltatás libatepertővel, libás ételekkel. A barlanglakásoknál befűtjük a kemencéket, helyi hagyományos ételeket készít a Szalókiak Baráti Köre, amiben a helyi hagyományőrző csoportok is bekapcsolódnak. Egész napos játékok, borbemutatók, kóstolók, népzenei koncert és táncház, töklámpás készítés, gyertyamártás, kosárfonás, népi játékok, liba- és házi rétes , egyéb meglepetések a Barlanglakásoknál. A gyerekek sötétedéskor levonulnak lámpásaikkal népzenei kísérettel a Faluházban berendezett meseházba, ahol interaktív hagyományőrző játékok részesei lehetnek. .A felnőttek mulatsága a barlanglakásoknál folytatódik táncházzal a hagyományőrző csoportokkal.

Borkorcsolya Napok

a Gyógyvizek Völgye TDM Egyesülettel és az egerszalóki turizmus Egyesülettel karöltve. A Borkorcsolya napok alkalmat ad az ideérkezőknek a három település Egerszalók, Demjén és Egerszólát legjobb borainak és borkorcsolyáinak megkóstolására, különleges pincék felkeresésére, a helyi egyedi szolgáltatások megismerésére. A vendégek a benépesült barlanglakások emlékezetes eseményei mellett az elkészült borkorcsolyák receptjeit is magukkal vihetik.

© 2021 Derby Lovasiskola. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el